Maak kennis met Maarten Klap

Adviseur Duurzame Energie
Maarten Klap

Maarten Klap is Adviseur Duurzame Energie bij Ventolines. Hoe omschrijf je jouw functie? “Kort gezegd begeleid ik zon-, wind- en nu ook waterstofprojecten vanaf acquisitie tot financial close. Mijn rol is per project erg anders, omdat elk project uniek is. Zo begeleid ik participatietrajecten met de inwoners van een bepaalde gemeente, maar ben ik ook actief betrokken bij het ontwerpen van projecten en het opstellen van de business case.

“Je bent altijd tien balletjes aan het hooghouden, het is uitdagend daardoor leuk werk. Het voelt echt als mijn eigen project. Ik ben betrokken en wil gewoon dat het goed komt.” 

Wat was het moment dat je besloot iets met duurzame energie te doen in je carrière? “Ik ben al lang bezig met duurzaamheid, omdat ik me zorgen maak over de toekomst. Tijdens mijn master Sustainable Resource Management in München vond ik baan bij een ontwikkelaar van duurzame energieprojecten. Dit beviel me goed omdat ik zo tijdens mijn werk, op een praktische manier, bezig was om de wereld een klein stukje beter te maken. Dit geeft me veel voldoening. Ook de combinatie tussen werken met beleid en de wat technischere vraagstukken bevalt goed.

Hoe was het om na je studie aan de slag te gaan bij Ventolines? “Het was voor mij een, laten we zeggen, interessante periode. In februari 2020 verhuisde ik terug naar Amsterdam na ongeveer vier jaar in het buitenland gewoond te hebben. Het was heerlijk om weer thuis te zijn. Althans, totdat de pandemie drie weken later begon. Gedurende Corona was het niet makkelijk om een startersfunctie te vinden. Veel bedrijven en organisaties waren onzeker over de toekomst. Ik wilde erg graag bij Ventolines aan de slag en gelukkig durfden zij het aan.

Ik vond de stap van studeren naar werken best groot. Ik kwam er redelijk rap achter dat het hebben van theoretische kennis over duurzame energie niet betekent dat je ook maar iets begrijpt van het daadwerkelijk ontwikkelen, financieren en bouwen van een project. Ik werd ook grotendeels online ingewerkt omdat alle kantoren gesloten waren in die periode. Gelukkig waren de collega’s erg behulpzaam en daardoor verliep het allemaal prima.

Ik ben elke werkdag bezig met het realiseren van projecten die goed zijn voor het klimaat en Nederland onafhankelijker maken in haar energievoorziening. Ik vind het belangrijk om werk te doen waarbij ik een positieve invloed heb en waar ik ideologisch volledig achter sta. Dit is bij Ventolines het geval.”

Je werkt nu twee jaar bij Ventolines, heb je het naar je zin? “Yes, zeker! Ik heb een goede band met mijn collega’s en het is gezellig op kantoor. De projecten zijn uitdagend en veelzijdig. Ik verveel me absoluut niet. Je krijgt bij Ventolines relatief snel verantwoordelijkheden. Dit is iets wat je moet liggen. Natuurlijk staan collega’s altijd klaar om je te helpen, maar door het zelf te doen groei je nog sneller in je rol. Dit bevalt me goed.
Call Now Button