Maak kennis met Marco Kok

QSHE Manager
Marco Kok

Marco Kok is QSHE Manager (Quality, Safety, Health and Environment) bij Ventolines, hij is actief op projecten maar ook op corporate niveau voor Ventolines.

“Bij onze projecten begint mijn rol in de ontwikkelingsfase met het maken van een Veiligheid & Gezondheidsplan . Daarna maak ik deel uit van het contracteringsteam dat een programma van eisen op het gebied van HSE opstelt en afstemt met de potentiële aannemers. Voor Ventolines ben ik verantwoordelijk voor de risico inventarisatie en evaluatie, bedrijfshulpverlening en (HSE) opleiding van medewerkers. Daarnaast ben ik ook betrokken bij andere interne projecten zoals ISO certificering.”

“Het leukste aan duurzame energie projecten? De grote diversiteit: elk project is anders, elke locatie is anders en vraagt dus om een project specifieke aanpak.” 

Wist jij altijd al dat je in het QSHE vakgebied zou willen werken? “Niet echt. Ik kwam toevallig mijn passie tegen toen ik tijdens mijn studie integrale veiligheidskunde stage liep bij een adviesbureau op het gebied van Organisatieadvies en Veiligheidsadvies. Later maakte ik kennis met de offshore windindustrie. Werken met grote kraanschepen, het installeren van monopiles, jackets en een offshore transformator station, het hoort er allemaal bij. De techniek en aanwezige risico’s kunnen heel complex zijn. Het is echt veiligheid in z’n volle glorie.”

Toen Ventolines hem de kans bood om aan diverse complexe en unieke projecten te werken, pakte hij deze met beide handen aan. Voor Marco zijn dit soort projecten namelijk net puzzels waarvan je stukjes mist, die je dus zelf moet invullen. Het is iedere keer weer een uitdaging om het beste eindresultaat te behalen, waarbij de samenwerking tussen verschillende partijen een essentiële rol speelt.

Marco Kok (midden) met collega’s Lorry Wagner (Director Ventolines U.S.) en Mark Coplen (President of Ventolines U.S.) bij uitreiking van Ventus Awards in 2021

“Ventolines als opdrachtgever is enorm betrokken bij projecten. Mede dankzij de Gemba Observations applicatie, bieden we projectleden een actueel overzicht van de voortgang, kwaliteit en QSHE status van projecten. Ik ben dan ook trots dat de applicatie vorig jaar de Ventus Award voor ‘HSE Program of the Year’ won.”

Het liefst werkt Marco aan vernieuwende projecten, waarbij hij te maken krijgt met veel zaken die niet gestandaardiseerd zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Windpark Fryslân, het grootste windpark in een binnenwater ter wereld. “Het was een bijzondere ervaring om aan zo’n uniek project te werken. Het grote aantal betrokken partijen maakte het project interessant en bood mij de mogelijkheid om de perceptie van HSE positief te beïnvloeden.”

“Het team van Ventolines bestaat uit gedreven en ambitieuze mensen met een passie voor hun vakgebied. Iedereen heeft enorm veel inhoudelijke kennis en is erg betrokken bij hun werkzaamheden.” 

Call Now Button