Maak kennis met Ries Velema

Project-, site- en omgevingsmanager
Ries Velema
Ries Velema is project-, site- en omgevingsmanager bij Ventolines. Wat doe je zoal in deze verschillende rollen? “Met name veel communicatie. Ik heb veel contact met verschillende stakeholders, zoals grondeigenaren, bevoegd gezagen, omwonenden en contractors. Soms ben ik bij het aangaan van een grondovereenkomst al betrokken, maar zeker tijdens de bouwfase van de projecten. Het leukst aan mijn rol vind ik dan ook het contact met de omgeving, mensen nader tot elkaar brengen voor de goede zaak, leuker dan alleen de contractuele zaken.”

“Ik zie mezelf dan ook meer als contact manager, dan contract manager.”

“Als sitemanager ben ik veel op de bouwplaats aanwezig. Zo voer ik tijdens de bouw van Windplan Groen inspecties uit, om te borgen dat de klant de juiste kwaliteit geleverd krijgt. Deze tussentijdse inspecties zijn van groot belang, daar een groot aantal contractors volgordelijk aan één project werkt. Het moet allemaal passen in tijd en kwaliteit.” 

Hoe ben je in de duurzame energiesector komen te werken? “Ik heb een werktuigbouwkundige achtergrond en heb jaren als projectmanager, material handling systemen in Europa en daarbuiten geleverd. Veel gereisd, veel gezien en veel meegemaakt, toch wilde ik nog een stap maken als zelfstandige. Door een initiatiefnemer werd ik gevraagd een windturbine te bouwen. Wat bleek, de grootste qua vermogen en tiphoogte in Nederland van dat moment ‘De Ambtenaar’. Daar heb ik de rol van omgevingsmanager echt in de praktijk kunnen brengen. Na dit project werd ik door Anne de Groot gevraagd voor Ventolines te komen werken en dat doe ik alweer bijna tien jaar met heel veel plezier.” 

Wat geeft jou energie? “Op de eerste plaats het contact met de mensen, dit past ook erg bij mijn sociale persoonlijkheid. Ik ben graag met mensen bezig. Verder krijg ik veel energie van het bouwen van deze projecten, vanuit het niets, iets realiseren, met de voeten in de klei.” 

“Ventolines realiseert zich dat de medewerkers een belangrijk onderdeel vormen van het succes van het bedrijf. Kom je door de strenge selectie, dan ben je bijna verzekerd van  gemotiveerde collegae, bijzondere projecten en heel veel werkplezier. Ik houd van dat familiegevoel, dat heb je in mijn ervaring toch minder als contractor.”

Call Now Button