14 grootste partijen in windsector starten onderzoek naar delen veiligheidslessen binnen sector

20-04-2021

NWEA – 11 februari 2021 – Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Ook binnen bedrijven in de windsector is dit een waarheid. Er gebeuren soms incidenten en deze worden vervolgens binnen het bedrijf besproken om van te leren. Zo voorkomen we al dat veel incidenten nog een keer gebeuren. Maar soms kunnen dezelfde incidenten ook gebeuren bij andere bedrijven.

Op dit moment is er echter geen goed systeem voor het delen van de lessons learned van deze incidenten tussen de verschillende bedrijven in de windsector. Tijdens de eerste NWEA veiligheidsmiddag op 11 februari is er een belangrijke stap gezet door de 14 grootste partijen* in de windsector om dit nu wel mogelijk te gaan maken.

LESSEN VAN EEN DEFENSIE HELIKOPTERPILOOT
In andere sectoren is het delen van incidenten al verder geregeld. De veiligheidsmiddag werd daarom geopend door Dominique Schreinemachers. Als helikopterpiloot bij Defensie is veiligheid de basis van alles wat zij doet. In haar inspirerende speech vertelde zij meer over haar ervaringen. Vanaf haar opleiding tot het voorbereiden van missies en de veiligheidscultuur die er heerst bij Defensie. Alles kwam in dit spannende verhaal aan bod.

De belangrijkste les die zij deelde is dat je open moet zijn over veiligheid. Zeg het als iets niet goed voelt. Zeg het als je toch iets niet goed hebt gedaan. En deel dit (soms geanomiseerd) met anderen zodat zij ervan kunnen leren. Binnen Defensie is dit al gemeengoed aan het worden. Voor ons als windsector is dit een mooi doel om naartoe te gaan werken.

INTENTIEVERKLARING EN AFTRAP ONDERZOEK
Geinspireerd door dit verhaal zijn meteen de eerste stappen gezet. De 14 betrokken partijen ondertekenden een intentieverklaring waarin zij aangeven verder te onderzoeken hoe we de lessons learned van incidenten binnen de windsector kunnen delen. Een belangrijke eerste stap om dit nu daadwerkelijk mogelijk te gaan maken.

Na de ondertekening was er meteen de aftrap van het onderzoek. De middag is gebruikt om in kaart te brengen hoe de verschillende bedrijven de samenwerking voor zich zien, wat ze kunnen en willen delen en hoe ze dat willen doen. De informatie die hieruit is gekomen wordt de komende weken uitgewerkt tot een plan van aanpak voor het onderzoek. Dit zal als basis dienen voor een aantal werksessies de komende maanden waarin de details van de samenwerking verder vorm zullen krijgen. Naar verwachting is het onderzoek over drie maanden afgerond waarna de volgende stappen gezet zullen worden richting het daadwerkelijk delen van de informatie.

*De verklaring is ondertekend door: NWEA, Certion, Deutsche Windtechnik, Eneco, Enercon, EWT, F&B Group, Nordex, RWE, Siemens Gamesa, Topwind Consultancy, Vattenfall, Ventolines & Vestas. Het onderzoek is een initiatief van de NWEA Wind op Land Subcommissie Veiligheid & Gezondheid.

 

Call Now Button