XY Wind bereikt financial close voor de realisatie van 9 windturbines

10-01-2022

Windturbines op zee gecombineerd met floating solar

​XY Wind heeft wederom een mijlpaal bereikt door zich te verzekeren van projectfinanciering van ASN Bank. Met deze projectfinanciering kan het project starten met de bouw van 9 windturbines met een totaal geïnstalleerd vermogen van 47 MW.

XY Wind is een windpark in de gemeente Dronten, Oost-Flevoland. Meer dan 10 jaar geleden zagen lokale families van agri-ondernemers de potentie van een windpark in deze windrijke regio. Jaren vooruit op het Regioplan van de lokale overheden werden de eerste ideeën voor een lokaal gedragen project besproken. XY Wind is vanaf de start breed ondersteund door de lokale gemeenschap, met meer dan 30 families die hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van het project.

XY Wind is onderdeel van Windplan Groen, bestaande uit 11 windparken met totaal 86 wind turbines. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 500 MW is Windplan Groen het grootste windpark op land in Nederland.

De ontwikkeling en financiering zijn afgerond in een uitdagende omgeving met onder andere de contractering van twee turbine leveranciers en de aansluiting op het hoogspanningsnet via een gesloten distributienetwerk. XY Wind heeft dit private netwerk, samen met de andere windparken van Windplan Groen, in parallel ontwikkeld en gefinancierd.

Richard Boelens, directeur van XY Wind: “We zijn erg blij dat we na 10 jaar ontwikkelen zijn begonnen met de bouwfase met daarbij de duurzame ASN Bank aan onze zij. In het proces naar financiering heeft Ventolines een duidelijke route naar financial close uitgestippeld. Als ondernemers hebben we de  praktische aanpak en korte lijnen tussen de betrokken Ventolines teams als zeer waardevol ervaren. Dit heeft ons de juiste hoeveelheid controle gegeven waarbij er ook focus op ons bedrijf kon blijven.”

Voor de ASN Bank is XY Wind een van drie transacties binnen Windplan Groen en tegelijkertijd één van de grootste projectfinancieringen in de duurzame energiesector.

Ventolines is trots om te hebben mogen optreden als exclusief financieel adviseur van XY Wind. Ventolines is ook betrokken geweest in de totstandkoming van alle bouwcontracten en de PPA, als juridisch adviseur, en daarnaast als construction / asset manager waarmee wederom de unieke integrale propositie van Ventolines is gedemonstreerd.

Voor meer informatie, neem contact op met Jirin van Santen, Senior Financial Advisor op deze transactie via

jirinvansanten@ventolines.nl.

Call Now Button