Maak kennis met Chiara Poli

Maak kennis met Chiara Poli Reghenzi, die in februari 2023 haar afstudeerproject Power2Heat heeft afgerond. Kun je ons iets over jezelf vertellen? “Ik ben 23 jaar oud en kom uit Milaan, Italië. Momenteel volg ik mijn BSc in Technology, Liberal Arts and Sciences (ATLAS) aan de Universiteit Twente in Nederland. Ik maak deel uit van het university college van de Universiteit Twente, dat dezelfde liberal arts and sciences aanpak volgt als andere university colleges in Nederland, maar een meer technische focus heeft. Mijn specialisatie is Business Development en Duurzame Innovatie, hoewel ik in mijn vrije tijd graag leer over een scala aan verschillende gebieden, waaronder natuurkunde, wiskunde, gedragswetenschappen, oude geschiedenis, kunst en filosofie.”
“Ik heb een passie voor het vinden van oplossingen voor complexe problemen en het stimuleren van innovatie op het gebied van duurzaamheid en technologie.”
Hoe kwam je erbij je afstudeeropdracht voor Ventolines te doen? “Ik was in het kader van mijn studie bezig met een opdracht voor Ventolines over power to heat. We werkten met een groep studenten aan deze opdracht, op de website zag ik de mogelijkheid voor een power to heat onderzoeksproject. Ik nam contact op met de begeleider vanuit Ventolines en de rest is geschiedenis.”
Je hebt je onderzoek net afgerond; kun je er iets meer over vertellen? “Mijn onderzoek ging over power to heat: een overkoepelende term voor technologieën die (hernieuwbare) elektriciteit gebruiken om nuttige warmte te genereren voor industriële processen, denk aan elektrische ketels, warmtepompen, …. Het hoofddoel van mijn onderzoek was identificeren hoe Ventolines de industrie kan helpen bij de transitie naar duurzame energie door het gebruik van deze technologie. Ik bestudeerde veel theorie en interviewde verschillende industriële bedrijven, wat me hielp bij het identificeren van de drijfveren en barrières om power to heat in hun processen te adopteren.”
“Ik vond het onderwerp erg boeiend, eigenlijk meer dan ik had verwacht. Voordat ik begon had ik me nooit echt in het onderwerp verdiept. Maar meer dan 35% van alle broeikasgasemissies in Nederland zijn gerelateerd aan warmteproductie, dus het is een belangrijk onderwerp om aan te pakken. Al met al vond ik het een interessante uitdaging om aan te werken, en ik heb genoten van het proces.”
“Eerdere studies en rapporten over warmtekrachtkoppeling zijn uitgevoerd vóór de energiecrisis, toen de business case voor warmtekrachtkoppeling complexer was. Het bedrijfsmodel was niet echt haalbaar, daardoor waren organisaties niet direct bereid om deze technologie te implementeren. Sindsdien is de situatie veranderd en momenteel is het veel aantrekkelijker om e-boilers te gebruiken in industriële processen. Vóór de energiecrisis werd gas gezien als een betrouwbare en stabiele energiebron, maar dat is veranderd. Veel mensen die ik heb gesproken, realiseerden zich dat gas niet zo betrouwbaar en stabiel is als eerder werd gedacht, dus staan ze meer open voor een overgang naar elektriciteit naar warmte.”
“Iedereen is erg toegankelijk en vriendelijk, ik voelde me echt een deel van het team. De enige spijt die ik heb is dat ik niet kon deelnemen aan meer sociale activiteiten die het bedrijf organiseert, omdat ik zo ver van het kantoor woonde.”
Wat was jou ervaring bij Ventolines? “Ik vond het erg leuk. Vooral het werken op kantoor. Ik heb altijd al in een hoog kantoorgebouw willen werken. Aangezien het kantoor op de 25e verdieping van het World Trade Center in Almere zit heb ik dat mogen ervaren. Het uitzicht is geweldig. Het team was erg verwelkomend en nam de tijd om me wegwijs te maken. Iedereen is echt een expert op zijn gebied en weet waar hij het over heeft. We hadden ook regelmatig overleggen met alle stagiairs en afstudeerders, waar we onze inzichten en vorderingen konden delen. Al met al heerste er een zeer professionele en toch vriendelijke sfeer.”
“Ik ben erg blij dat ik mijn afstudeeropdracht bij een bedrijf heb gedaan, omdat het me een idee gaf van hoe ik de kennis die ik door mijn studie opdoe kan toepassen. Ik kon in de theoretische delen duiken en tegelijkertijd ervaren hoe de theorie zich vertaalt naar de toepassing in het echte leven. Daarnaast opende het mijn ogen voor carrièremogelijkheden op het gebied van duurzaamheid.”