De Rhino

Batterij

Over dit project

In november heeft het energieopslagbedrijf GIGA Storage de krachtigste batterij van Nederland – de GIGA Rhino batterij – in gebruik genomen. De Rhino batterij, met een vermogen van 12 MW, is het krachtigste batterijproject van Nederland. De hoeveelheid energie die op jaarbasis in de Rhino Batterij wordt opgeslagen is te vergelijken met het totale elektriciteitsverbruik van ca. 5.000 huishoudens per jaar. De Rhino staat bij Lelystad, bij het windpark Neushoorntocht, waaraan ze haar naam ontleent.

Als het flink waait en een windpark in de buurt kan zijn stroom niet kwijt op het net, of alleen tegen een negatieve prijs, dan kan die stroom nu worden opgeslagen op de batterij. Een andere mogelijke toepassing van de batterij is het ‘balanceren’ van het energienet. De netbeheerders zijn verplicht ervoor te zorgen dat de frequentie op het net altijd 50 hertz blijft. Zodra die dreigt te zakken, moet er stroom bij, zodra de frequentie dreigt te stijgen, moet er stroom af. Het zijn tot nu toe vooral gascentrales die gas geven als het moet, maar batterijen kunnen die taak overnemen, en ook nog eens CO2-vrij.

Ventolines was verantwoordelijk voor het contractmanagement van de batterij. We zijn trots op de bijdrage die we hebben mogen leveren!

12
MW

Lelystad
Nederland

Diensten

Call Now Button