“Dit is het grootste onshore windplan in Nederland”

21-12-2023

– Ventolines-medewerkers vertellen nu de bouw van Windplan Groen zijn einde nadert

Groot, complex en veel: het zijn enkele woorden die Remco Boersma, Director Contracting and Construction, te binnen schieten als hij aan Windplan Groen denkt. Het totale plan omvat elf windparken met in totaal 86 windturbines. Totale bouwduur? Circa twee jaar. Uitdaging alom dus, maar niets waarvoor Ventolines terugdeinst.

In het voorjaar van 2024 wordt naar verwachting en volgens een strak aangestuurde bouwfase Windplan Groen opgeleverd. Ventolines is verantwoordelijk voor de contractering van negen van de windparken en voor de bouw van vijf van de windparken van Windplan Groen.

Om een indruk te geven van de grootte en complexiteit van het project hebben we tijdens de bouw een video opgenomen. Benieuwd hoe onze medewerkers reageerden toen ze voor het eerst van Windplan Groen hoorden? Welke uitdagingen er waren of wat hen het meest verraste in dit project? Bekijk de video hieronder: 

Veel belanghebbenden en omwonenden
Windplan Groen omvat elf windparken, elk met een eigen bestuur. Groepen ondernemers en groepen burgers, die allemaal in een andere vorm met elkaar samenwerken en zo allemaal een eigen dynamiek hebben.

Stakeholdermanagement was een groot thema binnen het project.
Niet alleen door het aantal en de diversiteit in de besturen. Het enorme plangebied omvat meerdere dorpskernen en zijn er veel omwonenden direct of indirect betrokken. Tel daar nog het aantal landeigenaren bij op: van boer tot gemeente en waterschap en het aantal stakeholders is groot.

Om hen op de hoogte te houden van de meest recente en aankomende ontwikkelingen, organiseerde Ventolines meerdere open dagen. Allemaal werden ze druk bezocht.

Ook stelden we een grondeigenarencontactpersoon aan en daarnaast werd er gewerkt met een informatiebulletin waarop landeigenaren en agrariërs konden meelezen met de werkzaamheden die zouden plaatsvinden. Een belangrijk onderdeel, want het boerenleven ging ook door. Meer dan eens werd er gezaaid en geoogst naast de turbines in aanbouw.

Verschillende windturbinefabrikanten: Vestas & GE
Maar de complexiteit en uitdagingen binnen Windplan Groen zaten hem niet alleen in de (plan)grootte of relatief korte bouwduur. Zo werd er bijvoorbeeld gewerkt met twee verschillende windturbinefabrikanten: Vestas en General Electric (GE) en maar liefst drie verschillende turbines. Uniek!

Immer positief
Maar wie denkt dat we er dan zijn wat uitdagingen betreft, vergist zich. Denk aan weeromstandigheden, tijdsplanning, het werken met veel verschillende aannemers en de impact van de oorlog in Oekraïne op de transportketen wereldwijd: de uitdagingen gingen aan de lopende band door.

“Doorzetten”, “De schouders eronder”, ”De juiste mensen op de juiste plek met alle neuzen dezelfde kant op”, het zijn slechts enkele van de reacties van onze medewerkers op de uitdagingen binnen dit project. Maar hoe groter de uitdaging, hoe trotser het gevoel.

Vooruit met duurzame energie
Bij elke turbine die hoger richting de wolken groeide, werd dat gevoel sterker. Met de bouw van Windplan Groen heeft Ventolines weer een grote bijdrage geleverd aan de energietransitie. We gingen weer een stukje verder vooruit met duurzame energie. En dát is waar we het voor doen. “De wereld een stukje mooier en groener maken”, aldus Project Delivery Manager Kay Woesthuis.

Ook verantwoordelijk voor het Assetmanagement
Ook na de finale oplevering van het project in het voorjaar van 2024 blijft Ventolines betrokken bij Windplan Groen. Voor acht van de elf windparken is Ventolines de komende jaren verantwoordelijk voor het Assetmanagement.

Call Now Button