Bouw van grootschalig batterijpark DEO in Dronten van start

26-11-2024

Windturbines op zee gecombineerd met floating solar

Afgelopen vrijdag, 22 november, is het officiële startsein gegeven voor de bouw van het grootschalige energieopslagsysteem Dronter Energie Opslag (DEO) in het landelijke gebied van de gemeente Dronten. Het batterijpark slaat duurzame elektriciteit op, waardoor pieken en dalen als gevolg van weersafhankelijke productie worden verminderd. De bouw van het batterijpark, bestaande uit gestandaardiseerde batterijkasten van 3,5 meter hoog, zal ongeveer een jaar duren. De verwachting is dat in het derde kwartaal van 2025 de eerste energie in de batterij kan worden opgeslagen en dat de volledige werking van de eerste fase in 2026 gerealiseerd zal zijn. Dit project zal bijdragen aan de energietransitie van Flevoland en Nederland.

Duurzame energieopslag
Het Dronter Energie Opslag-project is een gezamenlijk initiatief van FlevoBESS, GreenPowerBank Dronten en Pure Energie, die samenwerken aan de realisatie van de eerste fase van het batterijpark. De eerste fase omvat een opslagcapaciteit van 90 megawatt (MW) op een oppervlakte van 3 hectare, gelegen aan het Olsterdwarspad. De tweede fase, die eenzelfde oppervlakte beslaat, zal op een later moment van start gaan. Het plangebied is verdeeld in drie secties, waarbij elk stuk wordt ontwikkeld door een van de drie initiatiefnemers.

De batterij wordt aangesloten op het nabijgelegen Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG), dat al verbonden is met meerdere windparken van Windplan Groen en een zonnepark in Biddinghuizen. Dankzij deze aansluiting kan overtollige duurzame stroom opgeslagen worden, wat leidt tot een efficiënter gebruik van energie die anders verloren zou gaan bij piekbelasting van het hoogspanningsnet van TenneT.

De rol van Ventolines
Ventolines speelt een sleutelrol in de bouwfase van Dronter Energie Opslag. We zijn verantwoordelijk voor de engineering, contractering en bouw van gezamenlijke voorzieningen zoals toegangswegen, exportkabels voor de aansluiting op het GDG-station, waterberging, en de landschappelijke inpassing van het project door middel van een groenstrook. Bovendien bouwen we een van de drie batterijsystemen volledig af: namelijk het systeem van GreenPowerBank Dronten.

Allard van der Steege, projectleider van DEO: ‘Het is goed dat de bouw van dit initiatief vandaag start, omdat het erg noodzakelijk is. Door de omvangrijke productie van windenergie in Flevoland komt hier héél veel duurzame stroom op het net. Om het elektriciteitsnet in balans te houden, is daarom tijdelijke opslag van stroom onmisbaar. We kunnen niet wachten totdat de batterij ‘live’ gaat. Dat zal een spannend moment zijn. We werken tenslotte vooraan in een geheel nieuwe ontwikkeling in de energietransitie.

Meer info?
Wil je weten wat we nog meer hebben gedaan voor dit project? Kijk dan voor meer informatie op de projectpagina van Dronter Energie Opslag

Call Now Button