Dronter Energie Opslag

Over dit project

In het landelijke gebied van de gemeente Dronten wordt het project Dronter Energie Opslag (DEO) ontwikkeld – een grootschalig energieopslagsysteem gelegen ten noorden van het transformatorstation van Windplan Groen. Het totale plangebied beslaat ongeveer 6 hectare en wordt geleid door GreenPowerBank Dronten B.V. (Begro), Pure Energie Batterij Groen B.V. en FlevoBESS B.V. Samen realiseren zij een project dat opslagcapaciteit biedt voor duurzaam opgewekte elektriciteit.

Dit energieopslagsysteem zal helpen om de opgewekte stroom van Windplan Groen gelijkmatiger in het nationale hoogspanningsnet te leveren, waardoor pieken en dalen als gevolg van weersafhankelijke productie worden verminderd. Het project speelt in op de groeiende behoefte aan flexibiliteit op de elektriciteitsmarkt en draagt bij aan een stabiele, robuuste en duurzame energievoorziening in Nederland.

Fasering en duur van het project
Het project wordt in twee fasen uitgevoerd. In de eerste fase wordt een energieopslagsysteem met een capaciteit van circa 90 megawatt (MW) gerealiseerd op een oppervlakte van 3 hectare aan het Olsterdwarspad. Het plangebied voor fase 1 is verdeeld in drie secties, waarbij elk stuk wordt ontwikkeld door een van de drie initiatiefnemers.

Het batterijpark wordt aangesloten op het nabijgelegen Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG), dat al verbonden is met meerdere windparken van Windplan Groen en een zonnepark in Biddinghuizen. Deze aansluiting maakt het mogelijk om overtollige duurzame stroom op te slaan bij piekbelasting op het hoogspanningsnet van TenneT.

De bouw van de batterij, die bestaat uit ritmisch opgestelde batterijkasten tot 3,5 meter hoog, zal ongeveer een jaar duren. De eerste elektriciteit wordt verwacht in het derde kwartaal van 2025, met de volledige werking van de eerste fase in de eerste helft van 2026. De tweede fase, die dezelfde oppervlakte beslaat, zal later starten.

Duurzaam alternatief en balanceringsdiensten
Naast het verbeteren van de flexibiliteit in het leveren van stroom aan het hoogspanningsnet, zal DEO ook balanceringsdiensten aanbieden aan TenneT. Deze diensten zijn cruciaal voor het handhaven van de Europese netfrequentie en vormen een CO2-arm alternatief voor de balanceringsdiensten die momenteel voornamelijk door gascentrales worden geleverd.

Bijdrage aan de omgeving
Hoewel Dronter Energie Opslag impact heeft op het buitengebied van Dronten, draagt het ook nadrukkelijk bij aan de omgeving. In de eerste vijf jaar van de exploitatie zullen de initiatiefnemers € 450.000 bijdragen aan het gebiedsfonds Stichting Windfondsen Dronten. Dit fonds ondersteunt initiatieven die de leefbaarheid en de omgeving van de bewoners verbeteren.

De rol van Ventolines
Ventolines speelt een centrale rol in de ontwikkeling van Dronter Energie Opslag. Vanaf het begin zorgden we voor een stevige basis door de samenwerking tussen de drie initiatiefnemers te organiseren en de daarbij behorende grondovereenkomsten vast te leggen. Bovendien hebben we het vergunningentraject begeleid, inclusief de wijziging van het bestemmingsplan en het aanvragen van de omgevingsvergunningen. In juni 2024 is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

Ook coördineerde Ventolines het overeenkomen van de aansluit- en transportovereenkomst tussen de drie initiatiefnemers en het gesloten distributiestation (GDG) van Windplan Groen, evenals de integratie van een Energy Management System (EMS).

Na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan kon worden toegewerkt naar de start van de bouw. In deze fase zijn we verantwoordelijk voor de engineering, contractering en bouw van alle gezamenlijke voorzieningen, zoals toegangswegen, exportkabels om aan te sluiten op het GDG-station, waterberging en het aanleggen van een groenstrook die zorgt voor de landschappelijke inpassing. Bovendien bouwen we een van de drie batterijsystemen volledig af: namelijk het systeem van GreenPowerBank Dronten.

Met onze expertise en betrokkenheid in elke fase van het project zorgen we ervoor dat Dronter Energie Opslag niet alleen technisch en praktisch succesvol is, maar ook een essentiële bijdrage levert aan een stabiel en duurzaam elektriciteitsnet.

Meer info?
Wil je weten wat we nog meer hebben gedaan voor dit project? Kijk dan voor meer informatie op de website van Dronter Energie Opslag.

 

90
MW

Olsterpad
Dronten

Call Now Button