Transformatorstation Breezanddijk laat windenergie zichtbaar stromen
Breezanddijk, oktober 2021 – Vanaf deze week is Transformatorstation Breezanddijk open voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen door de gang van dit bijzondere gebouw lopen en met de virtuele tour Wie Watt Windenergie! meer leren over windenergie. Het nieuwe transformatorstation van Windpark Fryslân zet windenergie om naar stroom voor het elektriciteitsnetwerk. De 89 windturbines produceren op jaarbasis zo’n 1.500 GWh duurzame windenergie. Dat komt overeen met het stroomverbruik van zo’n 500.000 huishoudens. De opening van het hele windpark zal begin 2022 plaatsvinden.
Stap in de wereld van Windpark Fryslân
Bezoekers kunnen in het transformatorstation de virtuele rondleiding Wie Watt Windenergie! volgen. Dwars door het gebouw loopt een glazen gang waar bezoekers welkom zijn om een kijkje te nemen en te ontdekken hoe de kracht van de wind wordt omgezet in groene stroom. Maar hoe werkt het transformatorstation? En wat komt er allemaal kijken bij het opwekken en omzetten van windenergie?
Wie Watt Windenergie!
Met de gratis interactieve rondleiding Wie Watt Windenergie! volgt de bezoeker de groene stroom van windturbine tot stopcontact. Via een link of door met een telefoon of tablet de QR-code op de ramen te scannen, start een video waarin het apparaat achter het glas tot leven komt. De virtuele rondleiding geeft een introductie op Windpark Fryslân en maakt het onzichtbare zichtbaar. Aan het eind van de virtuele tour kan men de opgedane kennis testen in de app ‘Maak de stroom’. Deze app is in samenwerking met studenten van NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden ontwikkeld en uitgevoerd. De route en de app zijn leuk voor zowel geïnteresseerden als voor elektrotechnische vakgenoten.
De kracht van de wind
Het gebouw, dat is ontworpen door Olivier Architecten, laat aan de buitenkant letterlijk de kracht van de wind zien dankzij de flexibele aluminiumplaatjes die meebewegen met de wind. De plaatjes op de gevel zijn zeshoekig met in het midden een windmolenfiguur, die ook weer terugkomt in de tussenruimte tussen de plaatjes. De zeshoeken zijn ook gebruikt in de QR-route en verwijzen naar de vorm van het windpark én de basaltblokken op de dijk.
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van Windpark Fryslân en Transformatorstation Breezanddijk zijn ook provincie Fryslân, aannemersconsortium Zuiderzeewind, Eneco, TenneT, Ventolines en veel Friese bedrijven betrokken. Samen zetten zij zich in voor Friese windenergie voor een duurzame toekomst.
Voor een bezoek, interview, beeldmateriaal of vragen over het project kunt u contact opnemen met: Karin Dooren, Communicatie & Stakeholders Manager van Windpark Fryslân.
Mobiele nummer: 06 185 93 238
E-mail: karindooren@ventolines.nl.