Ventolines tekent contract met Amerikaans windproject Mayflower Wind

16-12-2020

Windturbines op zee gecombineerd met floating solar
En treedt toe tot de Amerikaanse markt vanuit nieuw kantoor in Boston

Almere, 16 december 2020 – Ventolines, expert in wind-, zon- en opslagprojecten, heeft een contract getekend met het Amerikaanse windproject Mayflower Wind. Sinds kort is Ventolines betrokken bij dit grootschalige windproject op het gebied van offshore windenergie. Mayflower Wind is een joint venture tussen Shell New Energies en Ocean Winds, de wereldwijde offshore wind samenwerking tussen EDP Renewables en ENGIE. “We zijn trots dat we deel uitmaken van een team dat zijn expertise gaat inzetten voor meer duurzame energie in de Verenigde Staten”, aldus Thibaut de Groen, directeur Contractering & Bouw bij Ventolines.

Mayflower Wind Project

Het windpark levert straks groene stroom dat overeenkomt met een jaarlijks verbruik van meer dan een half miljoen huishoudens in Massachusetts. Het project maakt gebruik van een kavel van ongeveer 48 km ten zuiden van Martha’s Vineyard en 37 km ten zuiden van Nantucket. Mayflower Wind heeft 804 megawatt (MW) aan Power Purchase Agreements met nutsbedrijven van Massachusetts afgesloten.

Rol Ventolines

Ventolines adviseert Mayflower Wind op gebied van T&I (transport en installatie) voor het onderstation, de funderingen, de arraykabels en de windturbines. “Met dit project krijgen de Verenigde Staten er een grootschalig offshore windpark bij. We zijn blij onze expertise te kunnen inzetten voor een project van deze omvang”, aldus Lorry Wagner, vertegenwoordiger van Ventolines in de Verenigde Staten.

Amerikaanse duurzame energieprojecten

Ventolines was al eerder actief op gebied van offshore wind in de Verenigde Staten. Zo was Ventolines  verantwoordelijk voor de supervisie over de installatie en adviseerde op het gebied van assetmanagement voor het eerste offshore windpark in de Verenigde Staten voor de kust van Rhode Island. Bovendien voerde Ventolines voor twee andere Amerikaanse offshore windprojecten, in Maryland en New York, de technische selectie van de windturbines uit. Ook gaf het bedrijf technisch advies voor de onderhandelingen over het leveringscontract van de windturbines. “We kijken er naar uit om de komende jaren aan nog veel meer duurzame energieprojecten in de Verenigde Staten te gaan werken “, aldus De Groen.

“Onze formele toetreding tot de Amerikaanse markt is een logische stap in de groei van Ventolines. Vanuit ons nieuwe kantoor in Boston zullen we nieuwe mogelijkheden verkennen in de Amerikaanse energiemarkt”, aldus De Groen. Die mogelijkheden lijken er zeker te zijn. Zo heeft het Amerikaanse Bureau of Ocean Management 16 kavelcontracten toegekend voor windparken op zee, van Massachusetts tot aan North Carolina. En volgens het Business Network for Offshore Wind ontwikkelen de staten aan de Oostkust 29 gigawatt aan offshore windenergie. Bovendien overweegt de Westkust haar eigen plannen.

Over Ventolines

Met een team van ruim 100 medewerkers is Ventolines een actieve speler in de wereld van de duurzame energie. Ventolines is betrokken bij zowel groot- als kleinschalige wind-, zon- en opslagprojecten, op land en in het water en levert diensten in alle fases van duurzame energieprojecten. Van ontwikkeling tot structurering en contractering en van financiering tot bouw en beheer. Ventolines adviseert op het gebied van Power Purchase Agreements en de elektriciteitsmarkt in het algemeen, geeft juridisch advies en begeleidt investerings-, desinvesterings- en financieringstransacties. Ook biedt Ventolines advies en ondersteuning op het gebied van communicatie en stakeholdermanagement.

Ventolines is in 2007 opgericht door broer en zus Anne en Jelma de Groot. Het bedrijf is onder andere betrokken bij grote onshore en offshore windprojecten in Nederland. De onshore windparken waar Ventolines diensten aan levert hebben een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 1500 MW. Daaronder valt ook het grootste onshore windpark van Nederland, Windplan Groen (500 MW). Bovendien heeft Ventolines een leidende rol in de ontwikkeling en realisatie van Windpark Fryslân. Met 383 MW is dit wereldwijd het grootste windpark in een binnenwater, met 89 turbines in aanbouw. Daarnaast is Ventolines betrokken bij de ontwikkeling van verschillende zonneparken (350+ MW), cable pooling oplossingen en meerdere opslagprojecten.

Call Now Button