Opbouw windturbines Windplan Groen gestart

13-10-2022

Windplan Groen, het grootste onshore windpark van Nederland, wordt op dit moment gebouwd. Dit project wordt gerealiseerd in de Flevolandse gemeente Dronten. In totaal worden 86 windturbines geplaatst met een gezamenlijk vermogen van circa 500 MW.

Ventolines verzorgt, naast het ondersteunen van de overkoepelde organisatie voor alle turbines, het bouwmanagement van 46 turbines. Voor de meeste van deze 46 turbinelocaties zijn de werkzaamheden in volle gang.

In november 2021 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart, waaronder de aanleg van wegen, kraanopstelplaatsen en parkbekabeling. Het bouwproces is nu bij een aantal locaties in de meest complexe fase aangekomen: het bouwen van de windmolens. Het opbouwen van een windmolen gaat in twee fasen. In de eerste fase worden de onderste delen van de toren geplaatst, waarna met een hogere kraan de bovenste torendelen en de overige delen van de turbine geplaatst worden. Het transporteren en hijsen van de grote onderdelen gaat gepaard met strikte veiligheidsvoorzieningen. Naar verwachting worden de eerste turbines in januari 2023 opgeleverd en zullen halverwege 2024 alle turbines in bedrijf zijn genomen. De turbines zijn dan klaar om minimaal 25 jaar groene stroom te leveren.

Call Now Button